Engler og demoner

engler
«Engler og Demoner» av Dan Brown er den første boka i serien med Robert Langdon. Han er professor i religiøs ikonologi og kunsthustorie på Harvard-universitetet. Boka byrjar med at Langdon vert vekt midt på natta av at telefonen hans ringjer. Mannen i telefonen introduserer seg som Maximillian Kohler, direktøren av sveitsiske CERN, som er verdas største forskingssenter. Han fortel at ein av dei viktigaste fysikarane deira var blitt myrda. Ordet «Illuminati» var svidd ned i brystet hans. Sidan Langdon sitt ekspertiseområde inkluderer det eldgamle, hemmelege samfunnet kjent som «Illuminati», vert han spurt om å hjelpe til i etterforskinga. Offeret er ein mann med namnet Leonardo Vetra. I tillegg til å vere ein av verdas ledande fysikarar, er han òg ein katolsk prest. Han har ei adoptivdotter, Vittoria, som òg er forskar ved CERN. Leonardo Vetra og dottera hans brukte verdas største partikkelgenerator for å danne antimatierie, for deretter å plassere den i behaldarar som hindra den frå å vere i kontakt med materie. Dersom ein behaldar vert flytta frå det elektriske systemet som held antimaterie og materie frå kvarandre, vil dei innebygde batteria gjere same jobben i 24 timar. Etter desse 24 timane vil dei to elementa kollidere, noko som fører til ein eksploson av usammenlignbare proporsjonar. Antimaterien vart danna i eit forsøk på å gjenskape Big Bang. Han såg på dette som ei moglegheit til å bevise at Gud finst, ved å skape ny materie og antimaterie på same måte som Gud skapte universet. Drapet på Vetra fører til at ein av desse behaldarane vert tekne. Behaldaren vert fort oppdaga på eit overvakingskamera i Vatikanstaten, med ei klokke som viser kor lenge batteria har igjen. Dette burde gjere det til ei enkel sak å finne behaldaren, men så enkelt er det sjølvsagt ikkje. Det viser seg at kameraet òg er stole. Langdon og Vetra blir derfor sendt til Vatikanstaten for å hjelpe til med leitinga etter behaldaren og returnere den til CERN før den ekspoderer ved midnatt. Ikkje berre truar behaldaren med å jevne Vatikanstaten med jorda, men sidan paven nettopp har gått bort er alle kardinalane frå den katolske kyrkja i byen for den tradisjonelle konklaven. Dei vert alle låst inne i Det Sixtinske Kapell, og skal etter kristen lov halde seg der til den nye paven er vald. Boka baserer seg deretter på korleis Vittoria og Robert står på for å finne denne behaldaren og redde heile den katolske kyrkja, noko som viser seg å ikkje vere ei enkel oppgåve.
Dette er ei fantastisk god bok, med spenning frå byrjing til slutt. Den er delt opp i overraskande mange, korte kapittel, for å skilje mellom dei to synsvinklane. Boka er skrive i ei form for parallellhandling, der den varierer mellom å vere fortalt frå Langdon si side, og frå tjuvane som stal behaldaren si side. Kvart kapittel sluttar med ein såkalla «cliffhanger», altså at ein føler seg nøydd til å lese vidare for å finne ut kva som skjer. Dette, kombinert med korte og intense kapittel, gjer at «Engler og Demoner» er ei bok det er nærast umogleg å legge frå seg. Eg anbefaler denne boka til alle som interesserer seg for vitskap og historie, og som har lyst på ei fantastisk leseoppleving.

Dette innlegget vart lagt inn i Bokmeldingar med merkelappane . Bokmerk fastlenkja.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *